söndag 23 januari 2011

Socialdemokratin kan skapa en jämlik fördelning av tid


Tidsbrist har blivit ett stort problem för många människor. Högern erbjuder endast tidsbesparande lösningar för den välbärgade delen av samhället. Endast Socialdemokraterna kan åstadkomma stora tidsvinster för hela befolkningen.

När man är utomlands, särskilt i lite fattigare länder, slås man ofta av hur försäljare kan ägna så mycket tid åt att köpslå om priserna på sina produkter. För många svenskar känns detta främmande. I Sverige är det vanligt att spendera pengar för att tjäna tid. I ett rikare samhälle har tid blivit vår stora bristvara. Jag hör ofta vänner klaga över att de ”inte har tid” eller över att deras tid ”rinner iväg”. Det händer även att vänner bekymrar sig över brist på pengar men inte alls i samma utsträckning. Bland politiker är dock den ekonomiska dimensionen helt överordnad tidsdimensionen när samhällsproblemen diskuteras. Detta gäller inte minst för mitt eget parti, Socialdemokraterna.
                      De senaste 20 åren har arbetslivet blivit stressigare. Mer än 50 procent av den svenska arbetsstyrkan upplever exempelvis att deras arbetsbelastning är för hög. Omkring 15 procent jobbar regelbundet övertid. Många upplever även att privatlivet har blivit mer tidskrävande. Allt fler delar av vår tillvara ses som projekt. Hemmet ska vara snyggt och designat, cupcakes ska bakas, barnen ska ha en meningsfull fritid och sexlivet ska vara spännande. Högre ambitionsnivåer i privatlivet går naturligtvis ut över vår tid. Kombinerat med en ökad arbetsbelastning blir denna tidsbrist ohållbar.
                      Tidsbrist utgör alltså ett allt större samhällsproblem. Bland de politiska partierna har moderaterna varit bäst på att identifiera och kommunicera denna problematik. Regeringen talar ofta om småbarnsföräldrarnas stressiga vardag och deras svårigheter med att få ”livspusslet” att gå ihop. RUT-avdraget har blivit regeringens främsta reform för att ge mer tid till de stressade föräldrarna. Tanken är att karriärskvinnor ska spara tid genom att utnyttja skattesubventionerad barnpassning och städhjälp.
                      Problemet är att även skattebefriat hushållsarbete är så dyrt att endast en liten minoritet av alla svenskar, drygt en procent, har råd att utnyttja denna typ av tidsbesparande åtgärder. För vissa höginkomsttagare har det dock blivit en lösning. I rika Danderyd utnyttjar sju procent av invånarna bidraget. Sammanfattningsvis har högern lyckats identifiera ett viktigt problem men presenterar inga breda eller jämlika lösningar för hur detta problem kan åtgärdas.
                      Här kan vi Socialdemokrater komma med nya perspektiv. Vi kan genomföra reformer som syftar till att spara tid för större samhällsgrupper. En storsatsning på kollektivtrafik skulle kunna vara en sådan reform. Järnvägsnätet måste renoveras. Två vintrar i rad har passagerare suttit fast i vagnar eller på stationer och väntat på tåg som inte kommer. Pendlare har varken hunnit fram till möten eller kvällsmat. Här kan samhället investera pengar för att spara tid. På lång sikt är det även önskvärt att sänka priserna för kollektivtrafik. Idag använder fyra femtedelar av svenskarna bilen för att ta sig till jobbet. Om tåg- och tunnelbanetrafiken var billigare och sköttes bättre skulle säkert många av dessa övergå till att åka kollektivt. Bilar kan i längden aldrig tävla med tåg eller tunnelbana i hastighet
                      Tidsproblematiken är naturligtvis nära sammanknuten med diskussionen om arbetstid och arbetstidsförkortning. Arbetstid är ett område som traditionellt skötts av arbetsmarknadens parter. Men om facken och arbetsgivarna misslyckas med att minska stressen för löntagarna måste politiken gå in och ta mer ansvar. Regelbunden övertid och ständig tillgänglighet måste motverkas. Utan en längre period av ledig tid tenderar människor att skadas allvarligt av stress. Alla människor måste därför ges möjlighet att ta ut en lång sammanhängande semester. På längre sikt bör någon slags arbetstidsförkortning äga rum.
                      Frågan om tid är dels en frihetsfråga men också en fråga om hållbar ekonomisk utveckling. Genom att ge människor mer tid kan vi minska deras stressbörda och förbättra deras hälsa. Bättre hälsa leder till att människor kan vara verksamma och arbeta under längre tidsperioder. Därmed kan de på lång sikt ge ett större bidrag till samhällsekonomin. Socialdemokratin kan på så sätt stå för en långsiktig hållbar politik i kontrast mot högerns kortsiktiga ojämlika politik.


1 kommentar:

  1. Tid och pengar får inte enbart reduceras till att handla om "livspussel" när det så uppenbart är ett komplext ämne som inbegriper flera av de variabler som du bland annat tog upp.
    Var och en får lösa denna problematik på egen hand och klarar man inte det blir det ett personligt misslyckande och inte ett misslyckande hos staten. Gött att du påvisar det sjuka med den attityden!

    SvaraRadera